Mannenkoren van Vaals en Lemiers schuiven hun rivaliteit aan de kant en gaan samen

De mannenkoren van Vaals en Lemiers gaan verder als één zangvereniging. Maandagavond zijn in zaal Suisse in Vaals de laatste stukken getekend. De rivaliteit van weleer is historie.

2024 02 26 Limburger - Foto: Luc LodderZoals elke vergadering wordt ook deze geopend met een lied: Du bist uns’re Köningin, oftewel het Caecilialied. Het klinkt als een klok. Want samen creëren de leden van het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 en CCK’74 een uitgebalanceerde klank. „Wij zitten goed in de tenoren, zij hebben een sterke baspartij”, zegt Johan Schwanen van het Ceciliakoor. „Wat dat betreft vullen wij elkaar perfect aan.”

Afgerond
Van dat elkaar perfect aanvullen is vanaf nu echter geen sprake meer. Cecilia 1837 uit Vaals en CCK’74 uit Lemiers gaan verder als één zangvereniging. De fusie is maandagavond afgerond met het ondertekenen van de ‘vaststellingsovereenkomst’. In dat document zijn een aantal praktische afspraken vastgelegd, bijvoorbeeld over de kleding – welke kleur strik dragen de zangers? – en de manier waarop wordt omgegaan met jubilarissen en ereleden.

Beide koren kennen een lange geschiedenis. Cecilia 1837 is opgericht in 1837, zoals de naam al zegt. CCK’74 bestaat sinds 1974, zegt voorzitter Margot Hofman, maar is toentertijd ontstaan uit een fusie van twee oudere koren: Callistus uit de buurtschap Esch en Sint-Caecilia („met ae”) uit Lemiers. De zangverenigingen hebben ook allebei grote successen gekend, waarbij de onderlinge rivaliteit alleen maar tot nog hogere prestaties heeft geleid.
2024 02 26 Limburger - Foto: Luc LodderEigen kracht
Het is voor beide besturen al langer duidelijk dat ze het op eigen kracht niet lang meer zullen redden, en dat het zingen in de regio Vaals alleen nog een toekomst heeft als de twee verenigingen de handen in elkaar slaan. „Zoals bij vrijwel alle zangkoren in Zuid-Limburg loopt het aantal leden gestaag terug”, legt Hofman uit. „Ouderen vallen weg, en daar komen slechts mondjesmaat nieuwe leden voor in de plaats.”

De twee verenigingen hebben echter ruimschoots de tijd genomen voor dat samengaan. „Ik kom uit de IT-wereld”, legt Schwanen uit. „Daar heb ik zeker tien fusies van bedrijven meegemaakt. Wat ik daarvan heb geleerd is dat je zo’n proces niet moet forceren, want dan gaat het mis.” Hofman: „Begin met even aan elkaar te snuffelen. Ga dan een keer samen repeteren en werk naar een gezamenlijke uitvoering. Dan groei je vanzelf naar elkaar toe.”

Dialectissimo
Door corona heeft het allemaal nog wat langer geduurd. Maar nu is het dan eindelijk zover: in Vaals is nog maar één mannenkoor. Achter de schermen is die fusie al langer een feit. De twee koren hebben vorig jaar Mozarts Krönungsmesse uitgevoerd, samen met de Oratoriumvereniging van Heerlen. Voor dit jaar staat een lichter concert gepland: Dialectissimo, waaraan ook Veldekekring Um Mamelis meewerkt. „Het hoeft niet altijd zwaar klassiek te zijn”, vindt Schwanen.

Door: René Willems
Foto's: Luc Lodder
Bron: 

2024 02 26 Limburger - Foto: Luc Lodder