Zangers repeteren al maanden via Zoom voor de Krönungsmesse

De datum staat inmiddels vast: op 19 juni 2022 vindt de eerste Vaalser editie van Mozart’s Krönungsmesse plaats. De 75 leden van de mannenkoren van Vaals en Lemiers zijn hier al een jaar voor aan het oefenen.

Zoom repetities van de mannenkoren voor de KrönungsmesseDe uitvoering, die vijftig jaar lang het vaste hoogtepunt was van de Muziekdagen Eys, werd begin vorig jaar naar Vaals gehaald. De bedoeling was dat de federatie van Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 uit Vaals en Mannenkoor CCK’74 uit Lemiers zang en organisatie vanaf dit jaar jaarlijks op zich zouden nemen. Nog geen maand later werden de gevolgen van de coronapandemie duidelijk en al snel zagen de koren in dat een uitvoering in 2021 geen haalbare kaart zou worden.

Zoom
De repetities hebben amper stilgelegen. Inmiddels zijn de in totaal 75 koorleden alweer een jaar aan het oefenen, vertellen bestuursleden Jo Ernes en Onno Behrens. „Dat gebeurt nog elke maandagavond, via Zoom. Gemiddeld komen we met dertig zangers per keer digitaal bij elkaar om de stukken door te nemen. Met de microfoon uit, overigens. Iedereen zingt om de beurt, of op aangeven van de dirigent. Niet iedereen heeft de technische mogelijkheid om bij een repetitie te zijn, vandaar dat de stukken ook te downloaden zijn.”

Lees ook: Koninklijk Mannenkoor St. Cecilia brengt Krönungsmesse naar Vaals

Sociaal
Inmiddels is het historische muziekstuk zeer vertrouwd bij de koorleden, die nu nog extra de tijd hebben om het te oefenen. Wanneer dat weer samen kan, is nog onduidelijk. „We hopen dat het na de zomer weer mogelijk is om samen te komen voor repetities, want ook het sociale aspect is voor de koren heel belangrijk. Gelukkig hebben er nog geen leden om deze reden bij ons afgehaakt.”

Na de zomer gaat ook naar verwachting de kaartverkoop voor het concert, dat plaatsvindt in de Vaalser Sint Pauluskerk, beginnen. Naar verwachting wordt deze uitvoeringsdag op 19 juni uitgebreid tot een feestweekend, met andere muziekgezelschappen uit Vaals. Hiervoor lopen nog gesprekken. „We willen het verenigingsleven en de gemeenschap van Vaals zo veel mogelijk betrekken bij de Krönungsmesse.”

Door: Merel Visscher
Bron: De Limburger

Klik hier voor meer informatie over de Mozart's Krönungsmesse
Kröningsmesse Vaals