Indrukwekkend en aangrijpend Requiem voor Auschwitz

Op vrijdag 4 mei jl. voerden de Heerlense Oratoriumvereniging en het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals het 'Requiem voor Auschwitz' uit. Een requiem, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de nazi's, geschreven door de Sinti componist Roger Moreno Rathgeb, geboren in Zwitserland en woonachtig in Vaals.
Dit was de eerste uitvoering in Limburg en L1 Radio zond dit concert live vanuit het Parkstad Limburg Theater Heerlen.

Poster Requiem voor Auschwitz 225Een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz inspireerde de componist en autodidact Roger Moreno Rathgeb tot het schrijven van dit werk. Van 1998 tot 2009 componeerde hij dit Requiem voor de slachtoffers van Auschwitz: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten.

Na de première op 3 mei 2012 in 'De Nieuwe Kerk' in Amsterdam en diverse uitvoeringen in Europa, werd het werk op 4 mei 2018 voor het eerst ook in Limburg uitgevoerd.
Roger Moreno Rathgeb was zelf bij de uitvoering aanwezig en lichtte, na een traktatie van een tweetal Roma-liederen, zijn compositie en zijn gevoel bij '4 mei' kort toe.

Aansluitend werd het 'Requiem voor Auschwitz' uitgevoerd. Onder de leiding van dirigent Emmanuël Pleijers en met muzikale begeleiding door het Ensemble Conservatoire richten de beide koren en solisten Francis van Broekhuizen (sopraan), Veronique van der Meijden (Alt), Henk Vonk (tenor) en John Janssen (bas) gezamenlijk dit levende muzikale monument op. Tussen de verschillende onderdelen van het Requiem door, droegen leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Heerlen en omstreken aangrijpende teksten en gedichten voor. Het requiem werd op een indrukwekkende wijze uitgevoerd, getuige de minutenlange staande ovatie voor de artiesten en de componist.

Onder de aanwezigen in de bomvolle RABOzaal van het Parkstad Limburg Theater Heerlen waren o.a. de gedeputeerde van de Provincie Limburg Ger Koopmans, de Oberbürgemeister van Aken, Marcel Philipp, de burgemeester van Voerendaal, Wil Houben, waarnemend burgemeester van Heerlen, Emile Roemer en de burgemeester van Vaals, Reg van Loo.
Die laatste had, als afsluiting van deze avond, nog een grote verrassing in petto; hij mocht componist Roger Moreno Rathgeb benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau!

 

Terugluisteren: Requiem voor Auschwitz op L1 Radio

Bron: L1